Fotografski Kutak

Sve o fotografiji na jednom mjestu…

2013.

19. 12. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 09: Prednosti i mane snimanja teleobjektivima

Marko Vrdoljak

Marko Vrdoljak je rođen u Zagrebu 1973. g. Vlasnik je tvrtke Five Stars Ltd. u kojoj već preko deset godina radi na promociji hrvatskih ljepota u svijetu, surađujući s mnogim ministarstvima, uredima vlade, veleposlanstvima i kulturnim institucijama.
Do sada je objavio fotomonografije “Zagrebačka županija”, “Nacionalni park Brijuni”, “Nevjerojatna Hrvatska”, “Nerezine”, “Nacionalni park Risnjak”, “Zagreb” i “Lošinj Archipelago”, a trenutno radi i na nekoliko novih fotografskih i filmskih projekata.
Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji tri izložbe: “Nevjerojatna Hrvatska 1”, “Nevjerojatna Hrvatska 2” i “Plavo – zelena Hrvatska” koje čine ukupno 126 fotografija svih dijelova Hrvatske, a kojom se predstavljaju ljepote Hrvatske u svijetu. Vrdoljakova fotografija “Ovčji raj”, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja “DigitalFoto Magazina” kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa.
Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja dobitnik i prestižne strukovne nagrade “TOŠO DABAC” za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj za 2012.g. Uz svoj fotografski rad, Vrdoljak je nagrađivan i u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivani film “Pulse of the city – Zagreb”.
Svoje je radove do sada predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini. Češkoj, Belgiji, Latviji…

 

Više o Marku Vrdoljaku možete vidjeti ovdje.

Više o objektivu Sigma 300-800mm f5,6 možete vidjeti ovdje.

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

28. 11. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 08: Postprodukcija u nadrealističnoj fotografiji

Sanja Redcrow i Roberto Pavić

 

Sanja Redcrow (fotografkinja i grafička dizajnerica). Poznata po nekonvencionalnom i nadrealističkom pristupu svojih djela. Do sada je ostvarila suradnju s domaćim i stranim dizajnerima, celebritiyima i ljudima iz svakodnevnog zivota, te sudjelovala u projektima poput Fotosofia-Damira Hoyke. Izlagala je u Soho Digital Gallery u NY i na preko 20 skupnih (širom svijeta) i 2 samostalne izložbe.

Roberto Pavić na internetu poznatiji kao roblfc1892 – bavio se gotovo svim vrstama umjetnosti, a trenutno vrlo popularan kao fotograf. Fotografski stil karakteriziraju izrazito dramatične (vrlo često HDR) crno-bijele fotografije. Dobitnik više fotografskih nagrada u Hrvatskoj i u svijetu. Kao najznačajnije uspjehe u fotografskoj karijeri ističe nagradu za Fotografiju godine 2012 u BiH – Kreativna kategorija, objave fotografija u gotovo svim prestižnim britanskim foto časopisima, (uključujući i naslovnu stranicu jednog od najpopularnijih časopisa u svijetu Digital Photo) te nekoliko pobjeda na FIAP-ovim salonima.Više o Sanji RedCraw možete vidjeti ovdje.

Više o Robertu Paviću možete vidjeti ovdje.

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

21. 11. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 07: Etičnost objavljenih fotografija

Dr. sc. Dunja Majstorović, vanjska suradnica FPZG-a i fotograf i vlasnik DigitalPix MEDIA Marko Pavlić

Foto © Vedran Tolić

 

Dunja Majstorović rođena je 1986. u Zagrebu gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti te stekla doktorat iz informacijsko-komunikacijskih znanosti, grana masovni mediji na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Interesi su joj usmjereni ka znanstvenom i istraživačkom radu u području masovnih medija. Sudjelovala je izlaganjem na nekoliko međunarodnih znanstvenih konferencija te objavila nekoliko znanstvenih radova iz područja medija. Od ak. god. 2011./2012. radi kao vanjska suradnica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu gdje vodi seminarsku nastavu na kolegijima Uvod u novinarstvo, Povijest vijesti i Novinarska etika.

Marko Pavlić, fotograf, prvenstveno se bavi Nightlife fotografijom. Snima u poznatim Zagrebačkim klubovima noćni život grada. Vlasnik je tvrtke  DigitalPix MEDIA.

Više o DigitalPix MEDIA možete vidjeti ovdje.

_________________________________________________________________________________________________________________________

14. 11. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 06: Tiskani vs elektronski fotografski časopisi

Antun Cerovečki i Vedran Tolić

 

Antun Cerovečki, pejzažni fotograf rodom iz Zagreba. Fotografijom se bavi od 2001.g., 2007.g. počinje odrađivati prve poslove dok 2010. preuzima ulogu urednika na hrvatskoj verziji slovenskog portala e-fotografija. 2012.g pokreće on-line magazin (Lumen-mag) posvećen pejzažnoj fotografiji. Uz navedeno, piše članke i objavljuje fotografije u nekoliko časopisa, održava radionice i foto ture. Ljubitelj domaćih ciabbata i maslinovog ulja.

Vedran Tolić rođen je 1989. godine, diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Pet je godina radio u dnevnim novinama Sportske novosti. Pokriva razna područja fotografije, od studijskog, do fotografiranja sportskih utakmica. Izlagao je na nekoliko izložbi. Suvlasnik je foto studija Blink. Više informacija možete naći na autorovoj web stranici.


 

Lumen foto magazin

Vedran Tolić

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

7. 11. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 05: Digilogna fotografija

Julio Frangen i Roman Avdagić

 

Julio Frangen ( 1962 ): Profesionalni fotograf, rođen, odrastao i živi u Zagrebu, gradu čiji senzibilitet svakodnevno doživljava prolazeći njime. Pišući svijetlom pokušava viđeno prenijeti svima koji ga vole, ili će ga zavoljeti gledajući njegove fotografije. Završio Školu primijenjene umjetnosti, smjer fotografija. Profesionalno se bavi fotografiranjem kako tehničke fotografije tako i snimanjem evenata, koncerata i kazališne scene. Službeni je fotograf 1. Hrvatske Broadway škole. Osim snimanjem bavi se i prodajom starinskih i rabljenih fotoaparata, kamera i foto opreme. Aktivno sudjelovao na više skupnih i samostalnih izložbi fotografija. Bavi se i promicanjem fotografije kao umjetnosti te je 2011.god. pokrenuo projekt Foto Burza kao mjesto okupljanja svih zaljubljenika u fotografiju. Član je foto kluba Zagreb.

Roman Avdagić, rođen u ZGB-u 1970. Fokam od školskih i izviđačkih dana, počeo sam sa zvijeri, maminim Zorkijem 4 dok su ostali imali neke Smene. Zorki je radio dok mene nije počelo zanimat kako radi, pa sam ga rastavio, uspio uništit zavjesicu i tako sam ostao bez tog aparata. Kasnije kad sam se malo uozbiljio dobil sam na posudbu Kijeva i na njemu naučio razliku između finih filmova (kodak, agfa , konica ) i filmova za ruse orwo, fotokemika, koji se nisu trgali u istim. Onda je došla srednja, tu nekako ispuštam fotku iz ruke, sve do faksa (bilo je neš legendarnih fotki s jednom malom 110 iz JNA). Na faksu me primilo i nije pustilo do današnjih dana. Uspio sam spojit objektiv s onog Zorkija i jednog ispravnog i tako je opet krenulo. Nakon sve boljih analogaca, od idiota do SLR, krenuo je put (tam negdje 2003) digitalaca i totalna zaluđenost fotografijom. U tih 11 godina od onda uspio sam dobiti i diplomu fotografa različitih tehnika, otvorit i zatvorit obrt i sad imam firmu koja se bavi fotografijom i informatikom s moje strane i raznim umjetničkim djelima s ženine strane. Ako me pitate kojom vrstom fotografije se bavim, još nisam odlučio koja mi je najdraža dakle još učim i tražim, al radim sve što treba od wedding fotke, događaje, industrijske, klinci, familije, reklamne… to uspijem prodat a uživam u pejzažima, koncertima, planinama…

 

 

Julio Frangen – Unifoto

Julio Frangen – Fotoburza

Roman Avdagić – Foto Klik

Roman Avdagić – Facebook

Roman Avdagić – Foto škrinja

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

31. 10. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 04: Fotozika, kada se sudare fotografija i muzika

Mario Kociper i Ivan Kapec

Kociper_Kapec_byTolic_03

© Vedran Tolić

 

Mario Kociper rođen je 13.02.1972. godine u Varaždinu. Živi u Dugom Selu. Fotografijom se bavi od 2003. godine, isprobavajući razne pristupe, tražeći svoj autorski stav i izričaj u raznim fotografskim tehnikama, stalno težeći ka novim znanjima i fotografskim avanturama. Fotografija za njega postaje način života. Radi neprekidnog stvaranja i bilježenja događaja u lokalnoj zajednici postaje fotografski suradnik u novinama “Dugoselska Kronika”, te također surađuje s Narodnim muzejem u Zadru, raznim fotografskim i informativnim portalima i plesnim klubovima. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Čarobni svijet piksela” održava 2007. g. u Knjižnici Augusta Cesarca na zagrebačkim Ravnicama. Sudjelovao je na više skupnih izložbi fotografija u Dugom Selu, Velikoj Gorici, Zagrebu, Slunju, Biogradu na Moru, Svetoj Nedelji, Maloj Gorici, Zadru… a za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja. Sudionik je više fotografskih natječaja, a 2009.g. kao pobjednik u hrvatskoj konkurenciji natječaja “Photowalk” Scotta Kelbyja ulazi u međunarodnu konkurenciju. Po završetku fotografskog tečaja u veljači 2010. godine u POU- Zagreb službeno stječe zanimanje “profesionalni fotograf”. Trenutno je posvećen fotografiranju vjenčanja, obiteljskih događaja, te plesnoj i koncertnoj fotografiji.

Gitarist i kompozitor Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektroničkom glazbog od 90-ih. Svirao je u brojnim jazz ansamblima (Ten Directions, Mirokado Orchestra Quartet Groovie, Mediterranean Trio, etc..), a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom nastupa na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi space jazz bend Capisconne Electro Unity, a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”. Capisconne Electro Unity je nastao iz želje da se spoje kompleksnost jazz improvizacije, prijemčljivost klupske elektronike i ljekovitost ambijentalne glazbe. Njihov EP “Activity”, objavljen za meksičku net etiketu “Breathe Compilation“, njemački je promoter net glazbe Rowolo svrstao među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. Godine 2011. surađuju s rumunjskim etno ansamblom “Anton Pann Band” iz čega je nastao album “Emerging Landscapes”. Londonski label Dubmission uvrstio je tri Kapecove elektronske skladbe u kompilaciju “Next dubmission”. Njegove skladbe, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji.

 

 

Mario Kociper web page

Mario Kociper Flickr

Ivan Kapec web page

Ivan Kapec – Capisconne

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

24. 10. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 03: In & Out

Martina Hohnjec i Zlatko Ivančok

 

Martina Hohnjec je modna i portretna fotografkinja iz Zagreba čija se ljubav prema fotografiji razvila krajem 2010. godine. Oduvijek je težila raznolikostima, te je u svemu što je radila pronalazila ponešto ljubavi. Pri pokušaju da ovjekovječi svaku od tih radnji, otkrila je da nešto može voljeti potpuno. Ljubav prema fotografiranju nastupila je iznenada, no kako to najčešće biva, takve ljubavi najduže traju. U Martininom slučaju nije rano reći da će ova ljubav potrajati vječno. Ona na svijet gleda nekim drugim očima, kroz objektiv svog fotoaparata. Tri samostalne izložbe, tri grupne izložbe te brojne nagrade i klijenti, dokaz su kvalitete ove mlade fotografkinje.

Zlatko Ivančok, društveni foto kroničar i dokumentarist svakodnevno godinama bilježi društvena zbivanja u gradu Zagrebu, nestajanje staroga i buđenje novog grada. Od točaka uličnih zabavljača, koncerata, izložbi, preko okupljanja, demonstracija, građanskih akcija, pa sve do rušenja starih i gradnje novih zgrada u Zagrebu, sve to svakodnevno Zlatko Ivančok bilježi i arhivira.

 

 

Zlatko Ivančok Facebook

Martina Hohnjec Facebook

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

17. 10. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 02: If you can’t bring the subject to your studio, bring the studio to your subject!

Paul Prescott

© Zlatko Ivančok

 

Paul Prescott – world traveler, photographer and videographer, traveled round the world showing us beauty of the world we live in. In 2013 Paul won prestigious award Shutterstock Stories: Profiles in Creativity.

 


 

Paul Prescott Web Page

Paul Prescott Facebook

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

10. 10. 2013. * Fotografski kutak u četvrtak 01: Umjetnička vs novinska fotografija

Marko Vrdoljak i Kristijan Tabet

© Paul Prescott

 

Marko Vrdoljak je rođen u Zagrebu 1973. g. Vlasnik je tvrtke Five Stars Ltd. u kojoj već preko deset godina radi na promociji hrvatskih ljepota u svijetu, surađujući s mnogim ministarstvima, uredima vlade, veleposlanstvima i kulturnim institucijama.
Do sada je objavio fotomonografije “Zagrebačka županija”, “Nacionalni park Brijuni”, “Nevjerojatna Hrvatska”, “Nerezine”, “Nacionalni park Risnjak”, “Zagreb” i “Lošinj Archipelago”, a trenutno radi i na nekoliko novih fotografskih i filmskih projekata.
Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji tri izložbe: “Nevjerojatna Hrvatska 1”, “Nevjerojatna Hrvatska 2” i “Plavo – zelena Hrvatska” koje čine ukupno 126 fotografija svih dijelova Hrvatske, a kojom se predstavljaju ljepote Hrvatske u svijetu. Vrdoljakova fotografija “Ovčji raj”, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja “DigitalFoto Magazina” kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa.
Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja dobitnik i prestižne strukovne nagrade “TOŠO DABAC” za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj za 2012.g. Uz svoj fotografski rad, Vrdoljak je nagrađivan i u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivani film “Pulse of the city – Zagreb”.
Svoje je radove do sada predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini. Češkoj, Belgiji, Latviji…

Kristijan Tabet je hrvatski fotograf rođen 1981. godine u Zagrebu. Završio je školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a niz godina bavio se umjetničkom, reklamnom i novinskom fotografijom surađujući s brojnim domaćim i stranim klijentima.
U 2005. godine počeo je raditi kao fotoreporter u hrvatskim novinama, odakle prelazi u Javno.hr kao urednik fotografije.
Ubrzo nakon toga, u suradnji s Udrugom malih obiteljskih hotela – OMH, on snima turističke promidžbene materijale snimivši više od 150 hotela, vila i apartmana.
U 2011. sudjeluje u brojnim izložbama, uključujući “Hrvatsku novinsku fotografiju 2010.” za koju dobiva nagradu žirija u kategoriji reportažne fotografije, a na trećem internacionalnom festivalu fotografije “Organ Vida 2011” osvaja treće mjesto. Sljedeće godine dobiva nagrdu žirija za reportažnu fotografiju na “Foto danima Rovinja” i počinje raditi na Medijskoj mreži i novinama Zagreb.hr.
U 2013. godini osvaja prvo mjesto na natjecanju “Hrvatska novinska fotografija 2012.” u kategoriji kulture i otvara galeriju raZGlednice.
Više o Marku Vrdoljaku možete vidjeti ovdje.

Više o Kristijanu Tabetu možete vidjeti ovdje.