Fotografski Kutak

Sve o fotografiji na jednom mjestu…

Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija

U utorak, 31. svibnja 2016. godine u Arhivu Tošo Dabac predstavljena je knjiga Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija autora Hrvoja Gržina.

Iz uvoda:

Namjera je ovog priručnika skrbnicima, vlasnicima i zaljubljenicima u medij ponuditi smjernice za identifikaciju različitih fotografskih procesa te njihovo sigurno čuvanje kroz dulje razdoblje. Arhivist, kustos, knjižničar, konzervator, kolekcionar, istraživač ili student zainteresiran za fotografiju u njemu će pronaći pregledno izložene recentne spoznaje iz relevantne znanstvene i stručne literature te višegodišnje prakse prepoznavanja, obrade, čuvanja, zaštite i istraživanja fotografija… Skup mjera poznatih kao preventivna zaštita fotografijama bi trebao osigurati povoljne uvjete čuvanja na dulji vremenski rok, čime bi se usporilo neminovno prirodno starenje materijala od kojeg su izrađene i produljila njegova trajnost. No, prikladni se uvjeti čuvanja razlikuju za različite vrste fotografija pa se stoga kao nužnost za svakog skrbnika ili imatelja nameće dobro poznavanje procesa i materijala korištenih pri njihovoj izradi…

Ova knjiga je obavezna litaratura za sve one koje se nadaju da će njihove analogne fotografije doživjeti sljedeće stoljeće.

G-resize-40-41 G-sadrzaj G-resize-92-93

Svi zainteresirani knjigu mogu kupiti direktno od nakladnika: Crescat